Makale İçeriği
Tüketici Hukuku
Tüketici Hukuku, tüketicilerin ekonomik yararlarını, sağlık ve güvenliğini korumayı amaçlayan özel bir hukuk dalıdır. E-ticaretin gelişmesi son yıllarda online satışların artmasına neden olmuş, bu da Ticaret Hukukuna olan ilginin ciddi oranda artmasına neden olmuştur.
Bu hukuk dalı, mağdur tüketicinin ücret karşılığında satın aldığı ürün veya hizmeti bulamaması durumunda haklarını kolaylaştırmaktadır. Bu yasa yasal olarak zorunludur ve tüketicinin ürün veya hizmette vaat edileni bulamaması durumunda belirli haklara sahip olmasını sağlar.
UYAR Hukuk Bürosu, tüketici hukukuna ilişkin her türlü hukuki uyuşmazlık, tüketici sözleşmelerindeki eşitsizlikler, tüketici tahkimi, alım-satım sözleşmeleri ve ayıplı mal ve sorumluluklara ilişkin işlemlerde rehberlik ve temsil konularında uzmanlaşmış, başarılı ve güvenilir bir hukuk bürosudur. Ayrıca müvekkillerine her zaman bilgi verir ve rehberlik eder ve sanık ve/veya mahkemeye karşı onların çıkarlarını temsil eder.
Tüketici Hukuku Nedir?
Tüketici hukuku, tüketicilerin sağlığını, güvenliğini ve kamu yararına olan ilişkilerini korumayı, tüketicilerin zararlarını tazmin etmeyi, onları çevresel zararlardan korumayı ve tüketici algısı ve farkındalığı ile ilgili konuları yönetmeyi amaçlamaktadır. Tüketicinin korunmasını teşvik eden ve gönüllü kuruluşları bu konularda politika geliştirmeye teşvik eden bir hukuk alanıdır. Bu bağlamda taraflardan birinin tüketici olması durumunda şirkete uygulanacak kurallar tüketicinin korunmasına dayalı kurallar olacaktır. Tüketici haklarına uygulanan en yaygın yasalar şunlardır:
- 6098 Sayılı Türk Zorunlu Yönetmeliği
- 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
Tüketici Hukuku Neyi Kapsıyor?
Yukarıda açıklandığı gibi tüketici hukuku, sözleşmenin taraflarından birinin tüketici, diğer tarafının ise itibar sahibi tedarikçi olduğu durumlarda geçerli olan hukuk alanıdır. Peki müşteriler kimler?
Müşteri, belirli bir amaç için mal veya hizmet satın alan yetkili veya tüzel kişidir. Ticari amaçla mal satın alan kişi tüketici değildir. Bu bağlamda tüccarlar ve işletmeler prensipte tüketici değildir. Ancak tüccarlar ve işletmeler; ticari amaçlarla değil, yalnızca kişisel kullanımları için satın aldıkları mal veya hizmetlerin tüketicisi olarak kabul edilir.
Bu analize göre tüketici hukuku, tüketici haklarından kaynaklanan tüm uyuşmazlıkların yanı sıra satın aldıkları hizmet ve ürünlerde tüketicileri olumlu yönde etkileyen yasaları da kapsayan bir hukuk dalıdır.
Tüketicinin Hakları Nelerdir?
Tüketiciler, tüketiciler ve satıcılar arasındaki ilişki üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğundan, yasa koyucular tüketicilerin yararına olan birçok yasa oluşturmuştur. Bu düzenlemelerin en önemlisi 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu‘dur. Ülkemizin de katkı sağladığı 1985 Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’ne dayanan dokuz uluslararası tüketici hakkı daha mevcuttur. Bunlar:
- Tüketicinin Temel İhtiyaçlarının Karşılanması
- Sağlık ve Güvenlik Hakkı
- Bilgi Edinme Hakkı
- Eğitilme Hakkı
- Zararların Giderilmesi Hakkı
- Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı
- Seçme Hakkı (istenilen ürün-hizmet anlamında)
- Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma Hakkı
- Ayıplı Malda Seçimlik Haklar
Tüketiciler Nelere Dava Açabilir?
Tüketiciler satıcıdan satın aldıkları ürün veya hizmetlerle ilgili şikayette bulunabilirler. Bu konuda kanun koyucunun oluşturduğu tüketici dostu düzenlemeler esas alınmaktadır. Müşterilerin karşılaşacağı başlıca çatışmalar şunlardır:
- Tüketici Sözleşmesinin Feshi
- Sağlayıcının Ayıptan Doğan Sorumluluğu
- Sağlayıcının Zapttan Doğan Sorumluluğu
- Sözleşmeye Aykırılık
- Sağlayıcının Ayıplı Hizmetinden Sorumluluğu
- Menfi Tespit Davaları
- Promosyon Davaları
- Alacak Davaları
- Tapu İptal ve Tescil Davası
- Maddi Tazminat Davası
- Manevi Tazminat Davası
- Kredi Davası
Tüketici Haklarını Hangi Mahkemeler Savunuyor?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun‘un 73(1) maddesinde belirtildiği üzere Tüketici Mahkemesi, tüketicinin devrine ilişkin konular ve tüketici uygulamalarından kaynaklanabilecek uyuşmazlıklara bakmaktadır. Burada sözü edilen tüketici mahkemesi özel statülü bir mahkemedir. Dolayısıyla, yargı veya davada tüketici mahkemesi bulunmuyorsa, Asliye Hukuk Mahkemesi “Tüketici Mahkemesi” olarak karar verecektir.
UYAR Hukuk ve Danışmanlık, uzun yıllara dayanan tecrübesi ile gerek ulusal gerekse uluslararası alanda faaliyet gösteren müvekkillerine hukukun birçok farklı alanında danışmanlık ve dava takibi hizmetleri veren bir hukuk bürosudur. Yozgat başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Kayseri ve daha birçok il için tüketici hukuku avukatına ihtiyaç duyuyorsanız iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

