Makale İçeriği
- 1 İş Hukuku Avukatı
- 2 İş Hukuku/Çalışma Hukuku Ne Anlama Gelmektedir?
- 3 İş Hukukunun tanımı Nedir?
- 4 Kimler İş Hukuku Avukatı Olarak Nitelendirilir?
- 5 Hizmetlerinin Amacı Nedir?
- 6 İşveren Avukatının Hizmetlerinin Kapsamı Nedir?
- 7 İş hukukuna hangi mahkemeler bakar?
- 8 İş Mahkemesi davaları ne kadar sürer?
- 9 Sık Sorulan Sorular
İş Hukuku Avukatı
UYAR Hukuk Bürosu; Yozgat’ta deneyimli kadrosuyla iş ile ilgili her türlü uyuşmazlık konusunda, iş sözleşmesinin oluşturulması, fesih bildiriminin hazırlanması, işe alım ve işten çıkarılma süreçlerinin takibi gibi konularda gerekli hukuki desteği en hızlı ve doğru şekilde sağlamak, kısaca çalışanlar ve işverenler arasındaki sorunların çözümünde hukuki rehberlik sağlar.
UYAR Hukuk Bürosu; Müvekkillerimiz adına: İhbar tazminatı, kıdem tazminatı, sendika tazminatı, iş kazası tazminatı, işe işe iade, kötü niyet, işten çıkarılan işçi hakları mevzularında destek şeklinde hukuki yardım sağlamaktayız. Kişi çalıştıran müşteriler için işe ilişkin hizmet sözleşmesi hazırlanması, iş sözleşmesinin feshi ve yasal düzenlemelere uyum, işe yine giriş, sahtekârlık, suç duyurusu ve kıdem tazminatı ödemesi, tazminat takibi ve ceza davaları gibi İş kazalarından kaynaklanan durumlar, iş güvenliğine ilişkin yasal düzenlemelere uyum ve istismardan korunma. şu demek oluyor ki iş hukuku uyuşmazlıklarında işverenlere yardımcı olmakta ve işverenin vekili olarak iş davalarının takibi ve sonuçlandırılmasında her türlü hukuki yardımı sağlamaktadır.
İş Hukuku/Çalışma Hukuku Ne Anlama Gelmektedir?
İş hukuku, işçi, işçi ve işveren arasındaki hukuki ilişkiyi ilgilendiren bir hukuk dalıdır. Bu ilişkinin mahiyetini sınırlamakla beraber, işçi ve işverenin iş ve hayata ilişkin davranışlarını da düzenler, iş ve eğlence faaliyetlerine ilişkin kuralları ihtiva eder ve sözleşmenin belirlenmesiyle ilgilenir. Her ne kadar iş hukuku hem çalışanların aynı zamanda işverenlerin haklarını sakınan kurallar içerse de iş hukukunun temel ilkesi işçinin korunmasına dayanmaktadır. Çalışan ile işveren arasındaki anlaşmazlıklar genellikle çalışanın işten ayrılma hakkını, ücret hakkını, tazminat hakkını, haksız fesih ve işten çıkarma hakkını ve işle ilgili ücretleri ihtiva eder. İşçi ve işveren arasında işe ilişkin uyuşmazlıklar iş hukuku kapsamında değerlendirilmekte ve bundan dolayı İş Mahkemelerinde görülmektedir.
İş Hukukunun tanımı Nedir?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 1/1 maddesinde belgelendiği üzere, işveren ve çalışanların iş koşullarını ve çevreyi ilgilendiren iş sözleşmesine dayalı hak ve yükümlülüklerini düzenleyen bir mevzuattır.
Kimler İş Hukuku Avukatı Olarak Nitelendirilir?
İş Hukuku Avukatı, iş avukatları tarafından hem çalışanlar hem de işverenler açısından iş ile ilgili uyuşmazlıkların çözümünde ve dava süreçlerinin takibinde uzmanlaşmış kişileri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. İş avukatı, 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işçi ile işveren arasında iş sözleşmesiyle ilgili hak ve ödemelere ilişkin uyuşmazlıklara katılmaktadır. Sonuç olarak bu süreç, işçinin veya işverenin, duruma özel olarak iş sorunlarına ilişkin hukuki desteği açısından önemli bir role sahiptir.
Hizmetlerinin Amacı Nedir?
Çalışan Avukatı, çalışanları iş hukuku ile ilgili davalarda temsil eden ve çalışanların iş hukuku ve toplu sözleşmelerden kaynaklanan haklarının korunması amacıyla her türlü hukuki yardımı sağlayan avukattır. İşçi Avukatı, işçinin işveren tarafından fesih edilmesi, işe iade süreci, kıdem tazminatı meblağı, suç duyurusu tazminatı zorunluluğu nedeniyle oluşan hak kayıplarını önlemek amacıyla birçok durumda işçinin haklarını savunur. İş hukuku avukatımızın UYAR Hukuk Bürosu bünyesinde işçi haklarına ilişkin hizmetleri aşağıdaki gibidir:
- İhbar, geri ödeme ve ödemeye ilişkin dava açma ve takip süreci.
- Fazla mesai ve senelik izin ücretlerinin dahil edilmesi ve hesaplanması.
- Diktatörlük ve kötü niyetli tazminata ilişkin dava açma ve takip prosedürü.
- Senelik izin ücreti, ulusal bayramlar, resmî tatil ve hafta dinlence ücretleri, sair ücreti, sefer primi vb. şeklinde ücret alacakları ile ilgili davaların açılması ve takibi süreci
- Ötekileştirme muamelesi ve kayırmacılık için geri ödeme
- Sigortasız çalıştırılan çalışanlara yönelik hizmet tespit davaları, bu davaların kaza, yaralanma, ölüm yada maluliyet davalarının açılması ve takip edeni, prim tespit davaları, kötü niyetli fesih nedeniyle tazminat davaları ve bundan alacaklı olunan alacaklar.
- İş sözleşmelerinin hazırlanması
- Olası davalara ilişkin takip ve önleyici hukuki işlemlerde görev almak.
İşveren Avukatının Hizmetlerinin Kapsamı Nedir?
İşveren avukatı, işverenleri iş davalarında temsil eden ve onların haklarını korumak için çeşitli hukuki destek sağlayan bir avukattır. İş hukukunun temel ilkesinin çalışanları korumak olduğu dikkate alındığında, işverenlerin çalışanlarla olan ilişkilerini son derece dikkatli bir şekilde ele alması gerekmektedir. Aksi taktirde maddi ve manevi olarak çok büyük kayıplara uğrayacağınız kesindir. Bu sayede maddi ve manevi zararların önlenmesi için baştan hukuki yardım alınması oldukça faydalı olacaktır. UYAR Hukuk Bürosu’nun deneyimli iş avukatları, iş sözleşmenizin hazırlanması, işvereniniz aleyhine açılacak davaların takibi ve işvereninizin haklarının korunmasına yönelik davaların açılması ve takibi konularında sizinle birlikte çalışacaktır. İşveren hakları konusunda UYAR Hukuk Bürosu iş hukuku ekibinin sunduğu hizmetler aşağıdaki gibidir:
- İşçi ve işyeri güvenliği konusunda yasal mevzuata uygunluk ve dikkate alınması gereken hususlarda danışmanlık yapar,
- İşveren ve işçilerin haklarının korunması konularında arabuluculuk yapar,
- En son yönetmelik ile uyumlu iş hizmet anlaşmalarını hazırlar,
- İş anlaşmasının fesih bildirimi hazırlar ve yasal yönetmeliğe uygunluğunu kontrol eder,
- Performans düşüklüğü, ekonomik sebepler ve muhtemel haklı sebeplerle iş sözleşmesinin feshi halleri,
- Sendikal mevzuat çerçevesinde danışmanlık hizmeti verir,
- Firma içinde kabul edilecek kuralları ve disiplin yönetmeliklerini hazırlar,
- Çalışanın kıdem ve ihbar tazminatı gibi mevzularda mahkeme sürecini takip eder,
- Kötü niyet dava sürecinin başlatılması ve dava takibi,
- İşe iade davasının takibi,
- İş kazası sebepli tazminat ve ceza davalarının takibi,
- İş Kanunu sebepli tüm anlaşmazlıklarda işverenlere destek sağlanması,
- İşveren temsilcisi olarak iş davalarının takibi ve sonuçlandırılması.
İş hukukuna hangi mahkemeler bakar?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 2/1 maddesi hükümlerine göre, davanın konusu değer ve miktara bakılmaksızın, mülkiyet haklarına ilişkin davalar ile taşınırlara ilişkin davalara bakan mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir. Aksi hükümler bulunmadığı sürece. Ancak kanun koyucu, 7036 sayılı İş Mahkemesi Kanunu ile Medeni Kanun’da düzenlenen genel yükümlülük kurallarına bir istisna getirmiştir. İş Mahkemeleri Kanunu’nun 5/1-a maddesi uyarınca İş Mahkemeleri, işçi ile işveren veya işveren vekili arasındaki İş Kanunu’na tabi iş ilişkisinden kaynaklanan sözleşme veya kanundan kaynaklanan çeşitli hukuki uyuşmazlıklara bakmaktadır. Ancak İş Mahkemesi görev alanı itibariyle özel statüye sahip bir mahkemedir. Bu bağlamda, asliye hukuk mahkemesi, görev alanında iş mahkemesi bulunmadığı takdirde, doğacak uyuşmazlığa iş mahkemesi olarak bakacaktır.
İş Mahkemesi davaları ne kadar sürer?
İş mahkemesi davasının ne kadar sürer sorusu en sık sorulan sorulardan biridir. Bir iş hukuku davasının ortalama çözümlenme süresi 540 gün olmakla birlikte; davanın sonucu, davanızın niteliği, dava sayısı, hakimin, savcıların nitelikleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İş hukuku davalarına bakan mahkemelerin büyük ve giderek artan iş yükü, davaların tebliği, bilirkişi ve delil incelemesi için gereken süreler, ilk derece mahkemesi sonrasındaki çeşitli aşamalar ile temyiz ve temyiz için gereken süreler, İstinaf ve Yargıtay incelemeleri için geçen süreler göz önünde bulundurulduğunda uygulamada iş hukuku davalarının sonuçlanması için gereken süre toplam 3 ila 5 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak usul ve esasları iyi bilen bir avukatla çalışmak davanın hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayabilir. Çünkü her vakanın kendine has detayları ve teknikleri vardır.
UYAR Hukuk ve Danışmanlık, uzun yıllara dayanan tecrübesi ile gerek ulusal gerekse uluslararası alanda faaliyet gösteren müvekkillerine hukukun birçok farklı alanında danışmanlık ve dava takibi hizmetleri veren bir hukuk bürosudur. Yozgat başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Kayseri ve daha birçok il için iş hukuku avukatına ihtiyaç duyuyorsanız iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.


Sık Sorulan Sorular
İş Mahkeme Avukatının Ücret Tarifesi Nasıl İşler?
İş mahkemesi avukatının ücretini kimin ödeyeceği sorusu merak konusu durumunda. Taraflar, iş mahkemelerindeki davalarda vekalet verdikleri avukatın ücretini, avukatla yapılan ilk anlaşmaya göre ödemek zorundadır. Ancak davanın onaylandığı durumlar; kazandınız veya başarısız oldunuz, yani kaybederseniz avukatınızın ayrıca size bir avukatlık ücreti ödemesi gerekecektir. Mahkeme kararına aykırı olan vekalet ücreti, kaybeden tarafından kazanan tarafa ödenir. Bu senaryo, yasa koyucu tarafından Avukatlık Kanunu'nun 164'üncü maddesinin son fıkrasında şöyle yazmaktadır: “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir.”
İş Davalarında Avukat Ücret Oranı Yüzde Kaçtır?
Avukatın verdiği hizmet karşılığı sonucu alınacak yüzde oranını avukatın kendisi belirleyebilmekle beraber söz konusu alınacak yüzdelik dilimin yasalar ile getirilen bir sınırı vardır. Bu sınırlamalar dahilinde iş davalarındaki avukatlık ücreti söz konusu alacağın yüzde 15 ila 25’i arasında değişmektedir.
İş Mahkemesinde Avukat Zorunlu mu?
Türk Hukukunda, kanunda sayılan birkaç özel durum dışında tarafların kendilerini avukat bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Sonuç olarak, davalar iş mahkemesinde avukat olmadan da görülebilmektedir. Bununla birlikte, zamanaşımı mevzuatının çeşitliliğinin ve yasal uzmanlık ve deneyim gerektiren iş davalarının karmaşıklığının (örneğin; iş gücü ödemesi ve buna erişilebileceği koşullar) doğası gereği yön bulmanın zor olduğunu kabul etmek önemlidir. Bu durum hak kaybına neden olabilir. Sonuç olarak davaların, iş hukukunu derinlemesine anlayan ve benzer davaları ele alma tecrübesine sahip avukatlar tarafından görülmesi tavsiye edilmektedir.