Makale İçeriği
Gayrimenkul Hukuku
Gayrimenkul kelime olarak taşınmaz mal anlamına gelmektedir. Gayrimenkulle ilgili tüm kanun ve konular gayrimenkul hukukunun kapsamına girer. Bu anlamda gayrimenkul hukuku, binlerce yasanın hukuku düzenlemesi nedeniyle en kapsamlı hukuk sistemlerinden biridir.
İlk bakışta gayrimenkul davalarına konu olan kanunlar şunlardır:
- Anayasa
- Medeni Kanun
- İmar Kanunu
- Kadastro Kanunu
- Vergi Kanunu
- Orman Kanunu
- Kira Sözleşmesinin Hükümlerinin Borçları Hakkında Kanun
- Kat Mülkiyeti Kanunu
- İskân Kanunu
- Tapu Kanunu
- Kamulaştırma Kanunu
- Gecekondu Kanunu
- Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun
- Kooperatifler Kanunu
- Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun
Gayrimenkul hukuku, gayrimenkul mülkiyeti, gayrimenkul kiralama ve gayrimenkulle ilgili sınırlı gayrimenkul hakları konularını ele almaktadır.
UYAR Hukuk Bürosu, gayrimenkul hukuku ile ilgili tüm uyuşmazlık olaylarında, taşınmaz satış sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, kira sözleşmesi, kira artış hesaplaması, kira tespit davası, tahliye taahhütnamesi, tahliye davası, ecrimisil (haksız işgal) davası, geçit hakkı davası, tapu tescil ve iptal davaları gibi iş ve davalarda deneyimli avukatlara sahip, deneyimli, başarılı ve güvenilir bir hukuk ve danışmanlık bürosudur. Bunların yanında müvekkillerine her daim bilgi akışı sağlayan ve danışmanlık veren, müvekkilini mahkeme nezdinde davalı ve/veya mahkemeye karşı temsil eden avukatlardan oluşmaktadır.
Gayrimenkul Hukuku Nedir?
Gayrimenkul hukuku ağırlıklı olarak bir gayrimenkulün satışı, devri, tescili ve tanımı gibi iş hukuku olup, kira sözleşmesinin düzenlendiği ve konaklama yerinin kiracılarına yaşama ve/veya kullanma hakkı kazandıran bir hukuk alanıdır. Kira sözleşmeleri kapsamında ortaya çıkan anlaşmazlık ve durumları kural ve düzenlemelere uygun olarak çözmeye çalışıyoruz. Gayrimenkul hukukuna ilişkin temel mevzuat 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu‘dur.
Gayrimenkul Avukatı Kimdir?
Gayrimenkul avukatı, taşınmaz mallar ile ilgili mülkiyet hakkına ve kısıtlı ayni haklara (oturma, yararlanma, geçit hakkı…) dair dava, iş ve işlemlerine bakan, taşınmazların satılmasına ve kiralanmasına dair sözleşme hazırlayan, gayrimenkul davalarında müvekkiline tecrübesi ile danışmanlık veren ve bilgilendiren, gayrimenkul hukuku alanında uzmanlaşmış avukattır.
Gayrimenkul Davasına Kim Bakar?
Gayrimenkul hukuku alanına giren dava ve işlerde görevli mahkeme, dava ve işin detayına göre değişmektedir. Bu sebeple HMK M.2/1 gereğince; davanın konusuna, değer ve parasal miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına dair davalarda Asliye Hukuk Mahkemesi görev alırken, bununla birlikte HMK M.4/1-a gereğince; kira ilişkisinden kaynaklı dava ve işlerde Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir. Dava konusu gayrimenkul olduğu için yetkili mahkeme, HMK M.12/1 gereğince gayrimenkulün bulunduğu yer mahkemesidir. Bahsi geçen yetki kesin olup ayrıca yetki sözleşmesi düzenlenemez ya da genel yetki kurallarına binaen davalının oturum yeri mahkemesinde dava açılamaz. Yine HMK M.12/3’e göre, dava veya işe konu olan gayrimenkul sayısı birden fazla ise, gayrimenkulün birinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.
Gayrimenkul Davaları Ne Kadar Sürer?
Gayrimenkul davaları, işin veya davanın niteliği, mahkemenin yoğunluğu, bilirkişi atamasının yapılması, tanıkların dinlenmesi ve bekletici veya davada ön sorun çıkması gibi usul işlemlerine göre değişiklik arz etmekle birlikte 300 gün ile 700 gün arasında sürebilmektedir. Ancak taşınmaz davalarındaki usul ve esaslara tam anlamıyla hâkim bir avukat ile çalışmak da dava süreçlerini oldukça hızlı sonuçlandırabilir. Her davanın kendine özgü detay ve tekniklerinin olduğunu unutmamak gerekir.
UYAR Hukuk ve Danışmanlık, uzun yıllara dayanan tecrübesi ile gerek ulusal gerekse uluslararası alanda faaliyet gösteren müvekkillerine hukukun birçok farklı alanında danışmanlık ve dava takibi hizmetleri veren bir hukuk bürosudur. Yozgat başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Kayseri ve daha birçok il için gayrimenkul hukuku avukatına ihtiyaç duyuyorsanız iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

